top of page

6 voordelen van een koude douche


Ahhhhhhh! Onder een koude douche stappen, je hebt er wat wilskracht voor nodig. Maar, gooi de gedachte van "zou ik, zou ik niet" maar snel overboord want, een koude douche nemen heeft niet alleen lichamelijke voordelen, maar kan ook het volgende betekenen voor jouw mentale gesteldheid. Lees hier welke 6 voordelen het nemen van een koude douche heeft:1. Opbouwen van wilskracht


Koud douchen is vooral in het begin en in de winter geen makkelijke opgave. Onder een koude douche gaan staan is niet iets waar je met veel plezier naar uitkijkt, als je ook onder een lekkere warme douche kan stappen. Door het onderdeel te maken van je dagelijkse routine, train je je wilskracht om ook op andere domeinen van je leven krachtige, maar niet altijd comfortabele keuzes te maken.


2. Verbeteren van emotionele veerkracht


Koud douchen helpt met het veerkrachtiger maken van je zenuwstelsel en het omgaan met stress. Koud douchen zorgt namelijk voor een kleine hoeveelheid stress op je zenuwstelsel. Door dit geregeld te doen leert je lichaam hiermee om te gaan. Op lange termijn kan je er kalmer door worden en rustiger reageren op een stressvolle situatie.


3. Meer alert worden


Door de schok van het koude water krijg je wat stress op je zenuwstelsel. De reactie van het zenuwstelsel hierop is dat je dieper en voller gaat ademen, waardoor je meer zuurstof in je lichaam krijgt. Dat resulteert op zijn beurt in je hartslag dat omhoog gaat, en je focus en alertheid vergroot. Het is wel belangrijk dat je je ademhaling weer onder controle krijgt en niet in de stressreactie blijft hangen.


4. Je wordt er blijer van


Koude douches stimuleren de aanmaak van endorfine. Endorfine zorgt ervoor dat je een aangenaam gevoel krijgt. Daarnaast reguleert endorfine de afgifte van serotonine en dopamine, welke invloed hebben op je stemming, zelfvertrouwen, geheugen, eetlust en seksuele activiteit.


5. Depressie tegengaan


De aanmaak van de stof noradrenaline wordt ook gestimuleerd door koude douches. Mensen die te weinig van dit stofje in hun lichaam hebben voelen zich vaak depressief en zijn emotioneel instabiel. Door de aanmaak van noradrenaline worden depressie symptomen dus verlicht.


6. Slapeloosheid tegengaan


Hoewel een koude douche je alert maakt en dus een geweldige start van je ochtend is, helpt het je ook een goede nachtrust te krijgen. Wanneer je een uur voor het slapen gaan een koude douche neemt kan het helpen met het activeren van slaapsignalen en je slaapt er ook dieper door. Om slapeloosheid tegen te gaan kun je voor het slapengaan affirmaties benoemen. Dit is een krachtige routine die je helpt om de dag fijn af te sluiten.Dus! Hop, hop draai de kraan open naar de blauwe kant, niet nadenken, gewoon eronder stappen. Veel bibberplezier :-)

98 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page