top of page

Beter slapen begint overdag: leg de basis voor een heerlijke nacht


Ondervind jij sinds de corona uitbraak soms wat problemen met slapen? Bijna een derde van de mensen zegt tijdens deze corona crisis last te hebben van slaapproblemen. Dit kunnen zijn: inslaapproblemen, doorslaapproblemen, een niet verkwikkende slaap en een onrustige slaap met levendigere dromen dan gewoonlijk.

Wist je dat een goede nachtrust en enorme invloed heeft op je inmuunsysteem en op het verloop van je dag. Lees deze blog en kom alles te weten over de voordelen van een goede nachtrust en tips voor een gezond slaapritueel.



De voordelen van een goede nachtrust nog eens op een rijtje

Verbeter je geheugen Je brein is verrassend actief tijdens je slaap . Al dromend versterkt je geest de dingen die je die dag hebt geleerd in een proces dat bekend staat als consolidatie. “Eindeloos informatie herhalen of bepaalde handelingen oefenen is niet genoeg“, zegt Dr. Rapoport, professor aan het NYU Langone Medical Center. "Er gebeurt iets in je slaap dat ervoor zorgt dat je die fysieke en mentale informatie beter opslaat." Een gezond gewicht Wie calorieën telt, kan maar beter ook meer slaap inplannen. Onderzoekers aan de Universiteit van Chicago ontdekten dat uitgeruste mensen op dieet meer vetmassa verloren (tot 56% van hun gewichtsverlies) dan calorietellers met een slaaptekort. Zij verloren meer spiermassa. Hoe minder slaap, hoe vaker ook de mensen op een dieet honger hadden. ‘Slaap en je metabolisme worden bestuurd door dezelfde hersengebieden’, zegt Dr. Rapoport. ‘Wanneer je moe bent, komt er meer eetlustopwekkende hormonen in je bloed terecht.’ Minder stress Zowel stress als slaap hebben een grote invloed op elkaar en op onze cardiovasculaire gezondheid. Voldoende slaap verlaagt het stressniveau in het lichaam. Zo beïnvloed je rechtstreeks je bloeddruk en de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Een goede nachtrust kan dus het risico op een hartziekte sterk verminderen. Vermijd ongelukken Vermoeidheid is één van de grootste oorzaken voor fatale verkeersongelukken met personenwagens, zelfs meer dan alcohol. "Slaperigheid wordt als problem enorm onderschat, maar de kost voor onze samenleving is enorm", zegt Dr. Rapoport. "Slaperigheid beïnvloed reactiesnelheid en het beslissingsproces in het brein." Omzeil een depressie Voldoende nachtrust doet meer voor ons emotionele welzijn dan simpelweg een slecht humeur vermijden. Een slaaptekort kan bijdragen aan een depressie. Voldoende slaap zorgt dan weer voor een vermindering van angsten en bevordert emotionele stabiliteit.


6 tips om je nachtrust te "bewaken"


1. Maak komaf met slechte gewoontes

  • Eet ‘s avonds niet te zwaar. Neem een lichte maaltijd ten laatste 1,5 uur voor je gaat slapen. Maar eet zeker iets. Want wie honger heeft, kan ook niet slapen.

  • Drink voldoende water overdag.

  • Vermijd tabak, alcohol en cafeïne op het einde van de dag. Maar af en toe een glaasje wijn doet natuurlijk niemand kwaad :)

  • Beperk het gebruik van slaapmiddelen … Je slaapt er meer door, maar niet beter.

2. Ontspan je

  • Sport liefst overdag. Kies ‘s avonds voor een rustigere activiteit zoals yoga of wandelen.

  • Neem een douche of bad, maar niet te warm (max. 37 °C). Anders is je lichaamstemperatuur nog te hoog als je in bed ligt en zweet je veel.

  • Stop met nadenken! Laat de stress en de problemen achter je. Makkelijk gezegd? Schrijf alles van je af in een boekje of concentreer je op je ademhaling.

3. Hou een vast slaapritme aan

  • Ga elke dag op hetzelfde uur slapen. Ook in het weekend (indien mogelijk). En jammer: een gat in de dag slapen is geen oplossing om slaap in te halen :) Wil je toch uitslapen? Slaap dan maximaal een uurtje langer dan normaal.

  • Een middagdutje kan wonderen doen, maar niet na 15 uur en niet langer dan 30 minuten. Anders kan je misschien ‘s nachts niet meer slapen.

  • De eerste uren slaap zijn de belangrijkste om goed uitgerust te zijn. Luister dus naar je lichaam en ga liefst meteen slapen als je moe wordt.

4. Slaap in een gezond klimaat

  • Zorg voor een temperatuur tussen 16 en 20 °C in de slaapkamer.

  • Verlucht je kamer ‘s morgens en ‘s avonds. Zo komt er voldoende zuurstof binnen en verdrijf je allergenen zoals huisstofmijt.

  • Hou het stil en donker! Zo komt ook je geest helemaal tot rust.

  • Richt je slaapkamer gezellig in, ruim op en gebruik rustgevende kleuren.


5. Zet schermen uit


  • Geen tablet, geen smartphone. Verban je mobiele telefoon uit de slaapkamer of zet hem uit.

  • En het spreekt voor zich … Kijk in bed ook liefst geen televisie.

  • Een boek lezen voor het slapen kan je ontspannen. Maar hou het in bed toch vooral bij slapen

6. Kies slaapmateriaal dat bij je past

  • Een goede matras, bedbodem en hoofdkussen kunnen kwaaltjes zoals rug-, spier- of gewrichtspijn verlichten.

  • Zijn je slaapartikelen versleten? Vervang ze op tijd!




Pas jij al één van de tips al toe? Of zijn er volgens jou nog andere dingen die ervoor kunnen zorgen dat je beter slaapt. Deel ze met ons door een reactie te plaatsen of stuur de extra tip naar marketing@gijbels.be



Bronnen: Better minds at work, Slaapwijzer

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page