top of page

Veerkrachtiger door dankbaarheid



De coronacrisis is een bron van onrust voor iedereen. Van grote zorgen over dierbaren met een kwetsbare gezondheid tot kleine ergernissen over een leeg winkelschap of tekort aan wc-papier. We zijn bang, misschien wat neerslachtig, we slapen slecht,....

Veerkrachtig zijn heeft meer dan ooit voordelen om, om te gaan met de huidige situatie.

Ben jij veerkrachtig? Kan je veerkrachtiger worden? Het antwoord is, JA. In deze blog

vertellen we je hoe dankbaarheid ervoor zorgt dat je veerkrachtiger wordt en dus meer power zal hebben om door te zetten (niet alleen nu, maar altijd).


Het is normaal dat...

De standaardinstelling van het menselijk brein is om te focussen op gevaren, op problemen, op schaarste. Logisch: evolutionair gezien helpt deze ‘voorkeur voor negativiteit’ onze soort al 200.000 jaar te overleven. Ieder mens voelt zich regelmatig angstig, dat is volkomen normaal. Angst of andere onplezierige emoties wegdrukken heeft geen zin. Voor onze hersenen voelt het ‘goed’ om de aandacht op het probleem te houden, in dit geval corona, voor onze overleving.


Hoe ga je ermee om ?

De oplossing is om het brein een andere optie te geven. Iets wat beter voelt voor je hersenen. Met andere woorden het is goed om je focus te verleggen. Je gaat je angstgevoelens niet meer voeden, maar je moet ervoor zorgen dat je ruimte creëert voor andere gedachten en emoties. Eén van de krachtigste emoties om dat te bereiken, is dankbaarheid.


Hoe word je dankbaar?

Om aan veerkracht te winnen is het belangrijk dat je beseft dat je een keuze hebt om je te focussen. Dus i.p.v je te focussen op angst, probeer te focussen op wat goed gaat. Maak aan het einde van de dag een samenvatting van wat er minder goed ging en wat er goed ging. Je zal zien dat er automatisch een gevoel van opluchting zal komen. Dat gevoel dat wekt dankbaarheid op.



Waar ben jij dankbaar voor?

Heb je al eens opgeschreven waar je dankbaar voor bent? Het helpt om je gedachten eens op te schrijven. Ze worden visueel en tastbaar. Zo kan je bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bijhouden waarin je opschrijft wat je waardeert in je leven.


Wetenschappelijk onderzoek wijst aan dat het bevorderen van dankbaarheid stress en somberheid vermindert. Zo was het massale applaus uit dank voor het zorgpersoneel dan ook niet alleen goed voor hen, maar waarschijnlijk ook voor veel mensen die meededen.


Om je op een muzikale manier te inspireren geven we je Ingeborg. De tekst is helemaal niet moeilijk. Meezingen en dansen is volledig toegelaten. Be grateful and have fun.



Bron: Better Minds at Work

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page