top of page

Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)


Blog afkomstig van: lekkertafelen.nl zij schrijft:

Pannenkoeken zijn mijn favoriet. Vooral met dit winterse weer waarbij de wind om het huis giert en de blaadjes door de lucht dwarrelen. Pannenkoeken hebben iets warms, gezelligs en voor mij is het echt een familiegerecht. Vaak wordt het met kinderen geassocieerd maar veel volwassenen zijn er even gek op. Pannenkoeken zijn er in verschillende soorten en maten. Gewoon naturel met stroop of lekker met spek, appel, ananas, ham of chocolade.


INGREDIËNTEN VOOR DIT RECEPT

  • 250 gr. bloem

  • 500 ml. melk

  • 2 middelgrote eieren

  • 1 mespunt zout

  • vloeibare boter of zonnebloemolie voor het bakken


BEREIDINGSWIJZE VAN DIT RECEPT

Pannenkoeken beslag maken doe je zo:

Doe de bloem samen met het zout in een kom. Voeg hier de eieren aan toe met ongeveer 1/3 van de melk. Mix dit alles samen met een elektrische mixer. Als alles goed gemengd is, voeg dan weer 1/3 van de melk toe. Als het beslag weer goed gemengd is, voeg dan steeds meer melk toe tot het beslag een dikte heeft wat tussen yoghurt en drinkyoghurt inzit.


Het bepalen hoeveel melk er precies in moet is altijd lastig. Eieren zijn de ene keer grote dan de andere keer, en ook bloem kan verschillend werken. Als er nog een paar kleine klontjes inzitten is dit niet erg. Tijdens het bakken verdwijnen deze vaak.


Het pannenkoeken beslag is nu klaar om te bakken. Zet je koekenpan op het vuur en laat de pan lekker warm worden. Doe een klein beetje boter in de pan en laat dit uitbruisen. Dit wil zeggen laat dat je de boter laat uit bubbelen. Als er geen bubbels meer ontstaan kun je het pannenkoeken beslag in de pan doen. Doe zoveel pannenkoeken beslag in de pan dat hij mooi de bodem bedekt. Maak een rollende beweging met de pan zodat het beslag mooi even verdeeld is over de gehele pan. Laat het nu rustig bakken. Als je naar de pannenkoek kijkt zul je zien dat de bovenkant droger wordt. Als de hele bovenkant droog is, kun je de pannenkoek omdraaien met een spatel. Gebruik een mooie brede spatel. Gaat de onderkant wat hard? Zet dan je vuur lager.


De eerste pannenkoek vertelt je heel veel. Draait hij makkelijk om en is hij stevig, dan is je beslag goed. Breekt hij? Dan is je beslag te dun. Maar het beslag niet weggooien, hoor. Als je er wat bloem bij doet kun je hem weer dikker maken. Probeer het dan nog een keer.


Je kunt nu de rest bakken! Voor het warm houden zijn verschillende methoden. Al eerder genoemd is het warmhouden in de oven. Maar een andere manier is een pan water opzetten. En hier bovenop een bord plaatsen die afsluit. Je pannenkoeken blijven mooi warm op dit bord.


Veel plezier met het bakken van pannenkoeken.

Tafel lekker !!

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page