top of page

Rust in je leven én hoofd: 6 tips om te ontstressen


Je holt van hot naar her, runt het huishouden, streeft naar een succesvolle carrière en actief, sociaal leven. Geen wonder dat stress je af en toe naar de keel grijpt. Kom dit kerstverlof tot rust met deze tips en technieken!


LACH JE TANDEN BLOOT

Eens goed schaterlachen, tot de tranen van je wangen rollen. Lachen doet goed. Letterlijk, want het ontspant je spieren, vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol en zorgt ervoor dat het gelukshormoon endorfine vrijkomt. Typ bijvoorbeeld zoekwoorden als ‘funny animals’, ‘laughing baby’ of ‘cat compilation’ in op Youtube en je krijgt de meest hilarische en schattige filmpjes te zien. Een instant humeurboost!

!Tip: op onze blogpagina vind je een categorie 'blijf lachen', hier helpen je alvast op weg met enkele leuke blogs.

SPREEK AF MET EEN VRIEND(IN)

Nood om je hart te luchten? Trek op tijd aan de bel en klop aan bij een goede vriend(in) of collega. Trek er samen op uit of ga coronaproof een stukje wandelen en deel je verhaal. Het helpt je om je zaken in perspectief te plaatsen en jou een frisse, nuchtere kijk op de situatie te geven.


HELEMAAL ZEN

Druk dagelijks even op de pauzeknop en neem de tijd om je lichaam én geest te ontspannen, met meditatie bijvoorbeeld. Ademhalingsmeditatie is eenvoudig, en doe je lekker makkelijk alleen in eigen huis. Ga rechtop zitten en sluit je ogen. Vergeet alles en iedereen en concentreer je op je ademhaling. Adem rustig via je neus in en uit. Voel hoe de inademing je longen vult en je borstkas laat bewegen. Hou dit vijf tot tien minuten vol.


Het resultaat? Een serene geest in een ontspannen lichaam. Heerlijk!

LUISTER NAAR MUZIEK

Luidkeels meezingen en alle frustraties letterlijk van je afschudden. Muziek is een krachtig hulpmiddel dat je bij elke stemming bijstaat. Ken jij een liedje waarbij de krokodillentranen over je wangen rollen? Of een feelgood plaat waardoor je opgewekt naar het werk huppelt? Muziek beïnvloedt en versterkt je emoties. Natuurgeluiden zoals fluitende vogels, golven of regen helpen je door een stressvolle periode.


IK BEN DANKBAAR VOOR…

Verminder je negatieve gedachten en zorgen en sta even stil bij alle mooie dingen in je leven. Cliché, maar het werkt wel. Pen dagelijks drie punten en/of ervaringen in een boekje neer waarvoor jij dankbaar bent. Van de meest banale zaken tot levensbelangrijke beslissingen: alles mag én kan. Over dankbaarheid schreven we al een uitgebreide blog, klik hier en ontdek deze blog.


EEN GOEDE NACHTRUST

Urenlang wakker liggen en schaapjes tellen… Lukt het jou maar niet om in slaap te dommelen? Dan komen deze tips vast van pas:

  • Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.

  • Slaap voldoende (tussen de zes en acht uur) en op vaste tijdstippen. Wat structuur in de slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust.

  • Verlucht je slaapkamer voor het slapengaan.

  • De ideale slaapplek is er eentje die stil en donker is.

  • Het staren naar een laptop- of televisiescherm verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Ook fel licht doet hier geen goed aan. Klap je laptop dicht, zet de televisie uit en dim de lichten een uur voor het slapengaan.

  • Heen en weer gewoel door kopzorgen? Sta op en schrijf de zorgen van je af.

Nog even een extra relax momentje nodig? In de RECHARGE box vind je een Rituals pakket om helemaal terug zen te worden.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page