top of page

Stress, angst wegeten? Het kan op een gezonde manier


Het woord lockdown maakt nu al kans om hét woord van 2020 te worden. We worden meer dan ooit "geduwd" om op een andere manier te denken. Bovendien worden we elke dag overstelpt met veel negatieve berichten. Het nieuws over het aantal corona doden, het aantal corona besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, de situatie in het buitenland, de economische crisis die op ons afkomt, mensen die eenzaam sterven. Bovendien ergeren we ons allemaal enorm aan de mensen die zich niet aan dé corona maatregelen houden, ...

Soit, allemaal boodschappen die ons angstig maken waardoor ons stressniveau een pak hoger ligt dan normaal. En het is een enorme uitdaging om Je brein in balans houden. In deze blog vertellen we je hoe de juiste voeding je kan helpen om voor die balans te creëren.Al gehoord van het stresshormoon en neurotransmitters?

Een aantal van deze voedingsstoffen zijn extra belangrijk in tijden van angst of chronische stress. Dat heeft te maken met bepaalde hormonen en neurotransmitters in je brein, waaronder cortisol en serotonine. Cortisol is een stresshormoon dat de bijnierschors afscheidt in geval van stress en angst. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel en verstoort de aanmaak van slaaphormoon melatonine, waardoor je slecht slaapt als je gestrest bent.

Serotonine is, net als dopamine, een neurotransmitter die je beloont als je iets presteert.


Daar waar dopamine invloed heeft op je motivatie, speelt serotonine een belangrijke rol bij onder meer je stemming en angstregulatie

De relatie tussen voeding en stress Nu je weet dat cortisol en serotonine in het brein betrokken zijn bij stress- en angstgevoelens, kunnen we kijken naar de relatie tussen stress en voeding. Want we kunnen die stresshormonen en neurotransmitters onder controle houden door de juiste voeding.

Er zijn 4 belangrijke voedingsstoffen die helpen om stress en angst te verminderen: 1. Tryptofaan Het brein maakt serotonine aan uit tryptofaan. Dit is een essentieel aminozuur dat van nature voorkomt in voeding. Je moet er voldoende van binnenkrijgen voor een optimale serotonineaanmaak. Je vindt tryptofaan onder meer in vlees, vis, kalkoen, chocolade en bananen.2. Omega 3 Omega 3-vetzuren verminderen de afgifte van cortisol en hebben daarmee een positieve invloed op stress en angst. Dit komt specifiek door de wisselwerking tussen de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Een minder hoog cortisolniveau door omega 3 leidt daarnaast tot een lagere bloedsuikerspiegel en minder trek in suiker- of vetrijke voeding. Omega 3 komt van nature voor in vette vis en haal je daarnaast uit lijnzaad(olie), chiazaden,...


Dus je dag beginnen met een ontbijtje rijk aan chiazaad helpt.


3. Magnesium Magnesium regelt de activiteit van het sympathische zenuwstelsel en heeft een rustgevende werking in stressvolle periodes. Niet voor niets is stress een echte magnesiumrover. Meer stress betekent een hoger magnesiumverbruik en dat leidt weer tot een grotere gevoeligheid voor stress. Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door meer magnesiumrijke voeding te eten. Denk hierbij onder meer aan groene bladgroenten, avocado’s, bananen, broccoli, peulvruchten en chocolade.


Avocado's? Dan denken we onmiddellijk aan guacamole. Ideetje voor een gezonde apero4. Gaba GABA (gamma-amino-boterzuur) is een aminozuur en een kalmerende neurotransmitter. Deze helpt om je brein in balans te brengen na een angstige of stressvolle periode. Tijdens ontspanning of meditatie ontstaan thèta-hersengolven die de aanmaak van GABA stimuleren. Zelf kun je je brein ondersteunen door meer GABA uit je voeding te halen. GABA-rijke voedingsmiddelen zijn onder meer groene bladgroenten, broccoli, noten, peulvruchten en eieren.


Een lunch met ei? Hierbij wat inspiratieVoeding is niet de oplossing maar het helpt wel

Beter eten zal je angst en stress niet wegnemen maar voeding is wel een manier om je brein tot rust te brengen.

Heb jij nog tips op je brein te rust te brengen? We horen het graag! Log even in en deel je tip met ons in de commentaren hier beneden.

Bron: Motion To Balance

103 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page